Opleidingen > Terugkommoment >
Terugkommoment

Het terugkommoment voor beginnende bestuurders

schrijf je hier in via onze opleidingskalender

De prijs van de opleiding bedraagt 120 euro (jaarlijks geïndexeerd, het prijsverschil kan achteraf aangerekend worden).

 

Door de opschorting van het terugkommoment tijdens corona is het momenteel drukker bij de erkende instellingen die het terugkommoment aanbieden. De Vlaamse overheid geeft daarom aan een aantal kandidaten 4 maanden extra tijd.

Wie krijgt 4 maanden extra?
• Als uw termijn om het terugkommoment te volgen afloopt van 1 oktober 2021 tot en met 31 maart 2022, dan krijgt u 4 maanden extra de tijd om naar het terugkommoment te gaan.
• Als u uw eerste periode van 3 maanden hebt laten voorbijgaan en uw aanmaningsperiode afloopt van 1 oktober 2021 tot en met 30 november 2021, krijgt u ook 4 maanden extra. U betaalt wel sowieso een toeslag van 60 euro (jaarlijks geïndexeerd, het prijsverschil kan achteraf aangerekend worden).
Uitstel
Hebt u uitstel gekregen tot en met 30 september 2021 en het terugkommoment niet tijdig gevolgd? Dan wordt de handhavingsprocedure opgestart. Uw termijn wordt niet opnieuw verlengd. U riskeert een boete die kan oplopen tot 4000 euro.

Check voor je persoonlijke situatie zeker en vast via Mijn Burgerprofiel. Daar kan je terugvinden binnen welke periode jij jouw terugkommoment moet volgen.

 

Meer info op de website van de overheid: https://www.vlaanderen.be/rijbewijs-b-voor-auto/terugkommoment-voor-rijbewijs-b-auto

Heb je vragen? Dan kan je die sturen naar terugkommoment@merksemserijschool.be 

 

  Het terugkommoment is het laatste luik in de vernieuwingen van de rijopleiding die de Vlaamse regering in 2017 heeft opgestart. Alle nieuwe bestuurders, die na 1 oktober 2017 hun laatste voorlopig rijbewijs behaalden, zullen deze vier uur durende sessie moeten volgen, tussen de 6 en de 9 maanden na het behalen van hun definitieve rijbewijs.

Ook kandidaten die na 1 oktober 2017 van model van voorlopig rijbewijs veranderden (dus die omschakelden van een voorlopig rijbewijs van 18 maanden naar een van 36 maanden of omgekeerd) moeten het terugkommoment volgen.
    
      U kan de termijn waarin u het verplichte terugkommoment moet volgen of de status van uw aanvraag om uitstel snel en gemakkelijk online raadplegen op Mijn Burgerprofiel. Mijn Burgerprofiel is de online toepassing van de Vlaamse Overheid. De termijn zal onder ‘Uw gegevens bij de overheid’ > ‘Mobiliteit’ zichtbaar zijn (normaalgezien ten laatste 2 weken voor u uw definitief rijbewijs 6 maanden hebt aangevraagd in het gemeentehuis). Zie https://www.vlaanderen.be/uw-overheid/mijn-burgerprofiel

OPGELET: Wanneer u te laat toekomt op jouw terugkommoment moet u zich opnieuw inschrijven voor een andere sessie en opnieuw inschrijvingsgeld betalen. Kom dus tijdig!

 

Normaalgezien ontvang je van de Vlaamse overheid ook een uitnodigingsbrief voor je het terugkommoment moet volgen. Maar je volgt best via Mijn Burgerprofiel zelf je termijn op.

Locatie:
De opleidingen gaan door op onze site te Wijnegem industrie aan de Bijkhoevelaan 28 (industriezone achter banden Donckers en Desco aan de Bisschoppenhoflaan)      
           

Zie plannetje onderaan deze pagina !!!                                                    

 

Programma:

1: Kennismaking
met de lesgever en de medekandidaten (30')

2: Praktijkoefeningen op het privaat terrein (120')
Bij deze oefeningen wordt voornamelijk op risicoherkenning gewerkt.
Je ondervindt in onze wagens hoe stopafstanden kunnen worden ingeschat aan 30km/uur en aan 50km/uur.
Met een alcoholbril  kan je vaststellen hoe rijden onder invloed de vaardigheden beïnvloedt.
Je ervaart de risico's van afleiding bij het rijden.


3: Een interactief groepsgesprek (90')
De praktijksessie wordt geëvalueerd, maar ook je ervaringen als nieuwe bestuurder tijdens de eerste 6 à 9 maanden van je 'rijcarrière' deel je met je medekandidaten.
De gesprekken gaan over diverse onderwerpen, zoals de risico's van alcohol of druggebruik achter het stuur, de sociale druk van passagiers en vriendenkring ... vermoeidheid, smartphonegebruik tijdens het rijden en zo meer.


   
   

Merksemse Rijschool - Erkenningsnummer M.O.W.: 2547 - Tel.: +32 3 645 66 55 - Fax: +32 3 645 49 69 -
Algemene voorwaarden - Privacybeleid - Sitemap - BTW: BE 0870.126.127
Webdesign by IDcreation 2010